Pásztor Erika Katalina

Pásztor Erika Katalina

A Deaksha szanszkritül Áldást jelent. Az, ahogyan megtapasztalom külső és belső világomat, amit érzek, amit gondolok, ahogy élek, ahogy cselekszem és mindezek által ahogyan a körülöttem lévő világra hatok, lehet áldással vagy szenvedéssel teli. Ez az én választásom, az én felelősségem.

A tanítások, amelyek a Deakshán - és Gálik Klári tréneren - keresztül hozzám jutnak, egyszerűek és lényegre törőek. Általuk évezredes tapasztalatokat értek meg és tudok alkalmazni a hétköznapi életben. Néha a szofisztikált és magasröptű filozófiák, elmélkedések, vallási tézisek, nem a mai ember nyelvén kifejezett egyházi tanítások pont az ellenkezőjét érik el: az elmélet elválaszt a gyakorlattól, és magunkra maradunk fájdalmaink és igencsak összekuszálódott bel- és külvilágunk kezelésével. De a pszichoterápiának is lehet ilyen elidegenítő hatása: az elme meg akarja érteni a történéseket, de nem ad választ arra, hogy milyen módszerekkel kezd el a gondolkodásodat, állásfoglalásaidat - saját belső dogmáidat, ergo a saját magad elé állított akadályokat - átalakítani.

Shri Amma Baghawan tanításai az önismeret és az önfejlesztés útján óriási segítség nyújtanak, elérhetővé teszik a belső megvilágosodást, és bátran elengedhetem azt a hiedelmet, hogy a megvilágosodás csak a szentek és a jógik kiváltsága. A mi profán világunkban a megvilágosodás a boldogság állapotának térbeli és időbeli kiterjesztése - legalábbis én most itt tartok a felismeréseimben. Az Egység Egyetem - Oneness University - azt az alapvető, és minden emberben meglévő, szűnni nem akaró vágyat emeli a szándék szintjére, amelyet Hamvas Béla egy helyen úgy ír le, mint "azonosulási ősszenvedélyt". Azt, hogy ez az ősszenvedély létezik, Hamvas is felismerte, a kérdés az, hogy a hétköznapokban hogyan tudjuk ezt minél többen, minél maradéktalanabbul megélni és beteljesíteni. Ha sikerül, akkor napfényt és boldogságot tudunk adni egymásnak, szűkebb és tágabb környezetünknek, akkor képesek leszünk boldog, szeretetteljes és harmonikus közösségekben (család, munkahely, szomszédság) élni.

S igen, ki ne szeretne olyan közösségben élni, ahol az emberek - ahelyett, hogy folyton kritizálják, minősítik és megítélik egymást - egymást reptetik? S ki ne szeretne egy ilyen közösség megteremtéséhez hozzájárulni? Ahol biztonságban szárnyalhatsz, mert tudod, hogy szeretsz és szeretve vagy, ahol bizalom van, megértés, elfogadás, béke és támogatás, s nap mint nap bizonyságot kapsz arról, hogy te magad is képes vagy ezt nyújtani a körülötted lévő embereknek? Pár éve találtam a Deakshára és Klárira. Itt mindkettő nagyon fontos: a tanítások és a hiteles közvetítés egyaránt. Nem haladok öles léptekkel, sokszor vissza kell kanyarodom és újra meg kell tennem egy-egy szakaszt. A hatás sem azonnali, de összességében a különféle életterületeken igen pozitív változásokat tapasztalok meg. A deaksha boldogabb emberré tett és ezáltal ma már több embert tudok én is egy kicsit boldogabbá tenni. 

Pásztor Erika Katalina

< Vissza