A kedvenc hobbim hidegebb napokon – Próbáld ki te is!

Bár a nyár utolsó napsugarai kellemes, még nem is olyan távoli emlékként élnek mindenki szívében, az ősz beköszöntével már hivatalos, hogy a kánikulának most egy teljes évig búcsút kell mondanunk. Nem számít, hogy krokodil könnyekkel siratod a nyarat, vagy éppen alig várod a sütőtök és illatgyertyák szezonját, egy dologhoz mindenképp hozzá kell szoknod: mostantól sokkal több időt fogsz a lakásodban tölteni. A borús őszi esték sajnos könnyen unalmassá válhatnak, és a semmittevés túlságosan könnyen csábít az okos eszközök túlzott használatára, valamint a melankóliára is hajlamosabbak vagyunk ilyenkor. Van egy fantasztikus tippem arra, mihez kezdj magaddal, mikor kész vagy minden teendőddel, és már a sárguló falevelekben sem gyönyörködhetsz a zúzmarás ablakokon keresztül.

Vedd elő a könyveidet!

Lehet, hogy valami misztikusabb, “modernebb” tevékenységre számítottál, hiszen a mai világban egyre kevesebb időt fordítunk a megfelelő szellemi táplálékra, de ettől függetlenül az emberi kultúrával egyidős történetmesélés- és olvasás előnyei és pozitív következményei örökérvényűek. 

Az olvasás edzésben tartja az agyadat, empatikusabbá tesz, segít megelőzni az időskori kognitív problémákat, csökkenti a stresszt és a depresszió tüneteit is csökkenti.

Remélem meghoztam a kedved egy jó könyvhöz, már csak az a kérdés mit olvass. Mindenki különböző műfajokat szeret, és ez így van jól. Lehet hogy eddig a krimi vagy a romantikus regények szerelmese voltál, de most szeretnélek új szellemi csemegék megismerésére sarkallni. Ezért ebben a posztban bemutatom Neked a kedvenc könyveimet, amik engem átsegítettek a nehéz időszakaimon és egy teljesen új világnézettel ajándékoztak meg,

Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger könyve egyértelműen az elsődleges kedvenceim közé sorolható. Minden egyes mondata lenyűgözött. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy csupán három nap alatt átrágtam magam a 421 oldalon. Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt amikor a családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith csodával határos módon túlélte a borzalmakat, egyetemre ment és megkezdte pszichológiai tanulmányait, ma pedig PTSD-vel, stresszel, gyásszal és függőséggel küszködő nőkkel és férfiakkal foglalkozik. Edith irigylésre méltó karriert futott be, ám az, hogy 93 évesen is minden nap élvezi az életet egyetlen egy döntésének köszönhető: Edith úgy döntött, hogy megbocsát fogvatartóinak. Mindez szürreálisan hangzik egy holokauszt túlélő szájából, de pontosan ezért kell elolvasnod A döntést – hogy  megtanuld, hogyan dönts az öröm és szabadság mellett, bármilyenek is legyen a körülmények.

Jim Kwik: Bontsd le a korlátaidat!

Jim Kwik életét egy gyermekkori tragédia változtatta meg. Miután fiatal korában egy súlyos agysérülést szenvedett el tanulási nehézségekkel küszködött. Jim azonban nem esett kétségbe, nem merült el az önsajnálatban, sokkal produktívabban állt a problémához: hatékony stratégiákat dolgozott ki, amelyek segítségével hatalmas mértékben tudta növelni szellemi teljesítményét. Az író végül “brain coach-ként” (agy edző), helyezkedett el, és 25 év munkája után megalkotta sikerkönyvét. Jim Kwik, továbbá én is személyesen garantáljuk Neked, hogy a Bontsd le a korlátaidat! elolvasása után, bátran felkészülhetsz

– a szokásaid irányítására – tanuld meg, hogyan törheted meg negatív mintáidat és miként alakíthatsz ki könnyedén új pozitív szokásokat;

– a produktivitásod felszabadítására – győzd le az idegpályáidat bitorló négy „főbűnöst”;

– a határtalan motivációra – kapcsolódj rá egy olyan korlátlan hajtóerőforrásra, amelynek segítségével elérheted céljaid;

– a fókuszod élesítésére – légy összeszedett és megállíthatatlan figyelemzavaró tényezőktől és túlterheléstől szenvedő világunkban;

– bármilyen tudás elsajátítására – életkortól függetlenül olvass gyorsabban, hozz jobb döntéseket, és emlékezz magabiztosan mindenre, legyen szó nevekről vagy idegen nyelvekről.

Mel Collins: Hiperérzékenyek kézikönyve

“Nem hiszem el, hogy téged ez is zavar!” Ha sokszor hallottad már ezt a mondatot ismerőseidtől ez a könyv Neked való. A hiperszenzitivitás még nem került be a köztudatba, – lehet te is most hallasz róla először –  éppen ezért nagyon nehéz az ebben az állapotban szenvedők sorsa. Sokáig én sem tudtam, miért vagyok más, mint a többiek. A kiállhatatlan és elviselhetetlen jelzőkkel is gyakran illettek, ami rendkívül elszomorított, de aztán rátaláltam Mel Collins alapművére. A kézikönyv hiperérzékenyeknek egyértelműen kötelező olvasmány, de bárkinek nyugodt szívvel ajánlom. A világon 5 emberből 1 születik hiperszenzitivitással, ezért attól, hogy nem érzed úgy, hogy téged érint ez a problémakör, még nagyon is sokat tanulhatsz az emberi tudat fejlődéséről és az intuitív érzékenységről. A hiperérzékeny emberek csupán elfogadásra és megértésre vágynak, ehhez azonban minél több embernek meg kell ismernie ezt az állapotot. Légy te is a pozitív változás magja, felejtsd el a “Szedd már össze magad!” és a “Most ezen miért kell problémázni?” mondatokat, és edukáld magad a témakörben!

Phil Laut: Barátom a pénz

Életem másik legmeghatározóbb műve Phil Laut: Barátom a pénz című kisokosa. A Barátom a pénzről már olvashattál a Hogyan szerezd meg az álommunkád? című posztban, ám most szeretném kicsit részletesebben bemutatni. A könyv célja az író saját bevallása szerint az, hogy segítsen száműzni a pénzzel kapcsolatos félelmeidet, ezáltal megtehesd az első lépést az anyagi függetlenség irányába. Phil Laut – akinek pénzügyi szemináriumai férfiak és nők ezreinek segítettek a drámai módon növelni jövedelmüket – a Barátom a pénzben egyedi gyakorlatokon keresztül mutatja be, hogyan küzdd le a pénzszerzés alapvető akadályait: a bűntudatot, a félelmet és a tehetetlenség vagy nyomás érzését.

Extra filmajánló: A viskó

Ha esetleg szeretnél egy kis szünetet tartani az olvasásban, akkor sem kell megfosztanod magad az intellektuális élményektől. Bújj bele a kedvenc pulcsidba, helyezkedj el kényelmesen a kapanén és indítsd el A Viskó című filmet! A viskó eredetileg egy keresztény regény, melyet a kanadai William Paul Young írt, s 2007-ben adott ki, ám engem a 2017-es filmes feldolgozása taglózott le – utólag már mondhatom, hogy a lehető legpozitívabb értelemben. 

Ha ismersz, vagy már egy ideje követed az oldalam, tudod, hogy életem legtraumatikusabb élménye volt mikor meghalt a testvérem. Ennek a filmnek köszönhetően ezt a mély traumát újra átéltem és feldolgoztam, éppen ezért is szemlélteti ez a mű az érzelmi transzformációm legfontosabb alaptézisét: mindenkinek meg kell bocsátanunk.

Remélem ezekkel az ajánlókkal Neked is meghoztam a kedved egy kis olvasáshoz, így már az őszi-téli terveid közt nem csak a meztelen fák és a jégvirágos ablakok bánatos tanulmányozása szerepel. Fogadd meg te is az őszi-téli önfejlesztő tippemet, és ne hagyd tovább porosodni a könyveidet vagy az e-book olvasódat!

Ha bármelyik könyvet elolvastad, vagy megnézted A viskót, mindenképp írd meg a véleményedet üzenetben a Facebook vagy Instagram oldalunkon!

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts