Add meg a testednek amire szüksége van: eljött a mozgás ideje!

Bár július, az önszeretet hónapja nemsokára véget ér, attól még nem szabad kiesned az önszeretet gyakorlásának csodálatos rituáléjából. Ha a táplálkozási tippeimet már bevezetted a mindennapjaidba, akkor már csak egy úton kell elindulnod a tested karbantartásának érdekében: itt az ideje sportolni!

A 21. század egyre csak gyorsuló világában a sport sajnos sokszor nem is kerül fel a prioritások listájára, ami visszafordíthatatlan negatív következményekkel járhat. A testmozgás nem csak az elhízás elkerülése érdekében alapvető, hiszen a mozgásszegény életmód azoknál az embereknél is súlyos következménnyel jár, akiken “genetikájuknak” köszönhetően nem látszanak meg a plusz kilók.

Töredelmesen bevallom Neked, hogy én nagyon későn kezdtem el mozogni. Először persze azzal a céllal tettem, hogy lefogyjak, mert a régi stresszes életmódom alatt gyorsan szaladtak fel a plusz kilók a húszas éveim végén. Vettem szobabiciklit, futópadot, ami rövid idő után ruha tárolóként szolgált. Nem találtam túl sok élvezetet a futásban, sem a biciklizésben, így elkezdtem tovább keresni, hogy mi lehet számomra egy olyan mozgásforma, amit élvezek is. Mert a sport egészségmegőrző célja mellett rendkívül fontos, hogy ÉLVEZD azt a sportot, amit végzel. A mentoromtól, aki kétszeres triatlon világbajnok, azt tanultam, hogy ne azért mozogjunk, hogy fogyjunk, hanem, hogy JÓL ÉREZZÜK MAGUNKAT! Így a fogyás és az egészség is könnyedén követi és még jól is érezzük magunkat.

Ha soha életedben nem sportoltál, a testmozgás elkezdése ijesztőnek tűnhet, hiszen rengeteg sportág van, ezért már a preferált mozgásforma kiválasztása is bonyolult feladat. A különböző sportágakat éppen csak felfedező embereknek akadálynak tűnhet a bírálattól való félelem is, ami főként a közösségi médiának köszönhető, hiszen a fitness influencerek tökéletes képeiből mindenki arra következtet, hogy az edzőtermek csupán a tökéletes alakú, divatos ruhákba öltözött fitness edző külsejű emberek territóriuma. Mielőtt ez az abszolút téves gondolat demotiválttá tenne, tisztázd magadban: senki sem fog kinevetni azért, mert el akarsz indulni a jó úton, büszkének kell lenned magadra, és ezt a többi ember is így gondolja.

Amint mentálisan rákészültél a testmozgás elkezdésére, ki kell választanod a megfelelő sportágat. Ez a feladat szinte lehetetlennek tűnik, azonban nagyon fontos, hogy nem szabad feladnod csak azért, mert nem vagy például a futás szerelmese (ahogy én sem). Meg kell találnod a neked tetsző sportágat! Engedd meg, hogy most bemutassak néhány mozgásformát, hogy te is eldönthesd mivel szeretnéd kezdeni az életmódváltást. Próbáld ki őket és figyeld meg, melyiknek milyen hatása van a lelki, mentális és fizikai állapotodra és válaszd azt, amitől boldognak érzed magad.

Jóga

A jóga Indiából származik, azonban ez egy olyan mozgásforma, ami sokkal inkább szól a spiritualitásról, illetve a testi és mentális egészségedről, mint a tested azonnali sokkolásáról. A jóga alappillére a test és az elme összehangolása, továbbá fontos tényező még a tested erősítése. A különböző pózok rendszeres gyakorlása pedig olyan hajlékonnyá tehet, amiről nem is gondoltad volna, hogy az számodra is lehetséges. Ha egy ideje nem sportoltál, vagy esetleg soha sem volt a mozgás az életed része ez a tökéletes kezdés, hiszen az egyszerű alapoknak köszönhetően nem veszted el a motivációdat és később a sok erősítés miatt sikeresebb lehetsz az olyan sportokban is, mint a futás, a tánc és az úszás. A jóga nem véletlenül népszerű, hiszen már néhány hét alatt stabil kiutat jelenthet az alábbi állapotokból: magas vérnyomás, ízületi gyulladás, csontritkulás, hátfájás, fejfájás, stressz, depresszió. Egy próbát megér, igaz?

Futás

A futás először ijesztőnek tűnhet, hiszen ez a sport a magas pulzusszámon alapszik. A futást sokszor alkalmazzák stresszlevezető gyakorlatként, azonban ez a mozgásforma ennél sokkal többet rejt magában. Habár a felgyülemlett érzelmi stresszt nem oldja meg, de ahogy minden mozgás, boldogsághormonokat szabadít fel, ami által azonnal jobban érzed magad. Ha rendszeresen futsz, azzal nem csak az állóképességed növeled, hanem az élettartamodat is. Számos kutató és tudós úgy gondolja, hogy a futás többek között azért a legmegfelelőbb mozgásforma, mert a testünk hosszú évezredek alatt adaptálódott hozzá. Ráadásul, ha minden nap elmész kocogni, a szénhidrátdús ételek kísértésének sem kell olyan gyakran ellenállnod, hiszen egy átlagos testsúlyú nő, egyszerű terepen akár 80-100 kalóriát is elégethet kilométerenként. Kezd kis távolságokkal, mert minden mozgásformához hozzá kell szoktatnod magad! Ha úgy érzed nem tudsz futni, kezdésnek kitűnő a gyorsabb séta is, ami nem csak egy praktikus edzés, hanem szuper közös program is lehet a barátnőiddel!

Sajnos én itt is elrontottam évekkel ezelőtt, mert azonnal hosszútávon kezdtem, és két Balaton Szupermaraton is lefutottam váltóban, de a testemnek sem tett jót a felkészületlenség. Ne ess az én hibámba!

Úszás

Az úszás nem csak kitűnő szórakozás egy forró napon, hanem egyszerű út a tested karbantartásához is, hisze komoly erőfeszítések nélkül is fitten tart. Az úszás remek rekreációs tevékenység minden korosztálynak, ezért is javasolt a gyermekeket már kisbaba koruktól kezdve megismertetni a vízzel. A vízi edzés azért is nagyon hatékony, mert az egész tested testedet mozgatnod kell a víz ellenállásával szemben. Szintén a víz tulajdonságainak köszönhetően az úszás gyakorlása magasan tartja a pulzusod, azonban kevesebb stressz éri a szervezetedet, így  a szárazföldi sportokhoz képest jóval később érzed úgy, hogy elfáradtál. Természetesen még számtalan pozitív következménnyel számolhatsz, ha rendszeresen látogatod az uszodát, ilyenek például az izomrendszer erősődése, a szív,- és tüdőbetegségek elkerülése, és a testsúlyod kontrollálása is.

Az én mozgás rutinom

Másfél évig hetente ötször az otthonomból tornáztam Nagy Amarilla élő tortáira, akivel tavaly egy fantasztikus interjút is készíthettem.

Most a választott mozgásformám hetente háromszor az edzőtermi edzés, hiszen nemcsak az inzulinrezisztenciámat tartja karban, hanem preventív jelleggel megvéd a későbbi egészségügyi problémáktól is. Tudtad, hogy az edzőtermi edzés is ugyanannyira égeti a zsírt, mint más aerob mozgásformák? Engem ez nagyon meglepett, az meg főleg, hogy élvezem is. Reggel 7 órára járok edzésre és mivel örömömet lelem benne, még kevés alvás után sem veszem fontolóra, hogy inkább tovább aludjak, hanem mindig az egészség és az önszeretet győz! Mert tudom, hogy magamért csinálom, mert szeretem a testem.

Mellette heti egyszer-kétszer gerincerősítő, nyújtással egybekötött pilates órákat is veszek egy nagyon kedves barátnőmtől és rendszeresen erősítem gyógytornával a gerinc körüli izmokat. Mivel az emberi testet nem az ülő életmódra tervezték, ezért javaslom, hogy Te is foglalkozz a gerinceddel rendszeresen, mert így megelőzhető a gerincsérv és gerincferdülés.

Ha pedig nincs időm edzeni vagy úgy tartja kedvem, elmegyek sétálni. A séta sokat segít, amikor tréningeket írok, készülök a programra, mert felébreszti a kreativitásom és feltölt energiával. Próbáld ki, ha naponta sétálsz 15 percet, mert biztosan meghálálja a tested!

Minden emberhez különböző sport passzol, ezért is javaslom, hogy keress fel egy személyi edzőt, aki nemcsak a gyakorlatok helyes kivitelezésében segít, hanem a lelkesedésedet sem engedi veszni. Fontos továbbá, hogy ha életedben most találkozol először az edzéssel, vagy évek kihagyása után próbálsz visszarázódni, az első néhány alkalmat folyamatos kudarcként élheted meg. Ennek ellenére, és épp ezért sem szabad soha feladnod! Saját célokat kell megfogalmaznod, és azokat a tested állapotának függvényében mindig megfelelően változtatnod. Ha többet szeretnél megtudni a témában, nézd meg az interjút amit Nagy Amarilla gyógytornásszal készítettem, az egészséges élet és mozgás témában.

Bár a nyár legforróbb hónapja valóban hamarosan véget ér, én nem hagylak életmód tippek nélkül! Az önszeretet tippeket követve elindultál az úton egy új, kiegyensúlyozott, boldog élet felé, ám a munkának itt még koránt sincs vége. Kövesd továbbra is a blogot, hiszen jövőhéten újabb fantasztikus tippekkel várlak – ezúttal egy teljesen új, izgalmas témában.

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts