Barion Pixel

Add meg a testednek amire szüksége van: eljött a mozgás ideje!

Bár július, az önszeretet hónapja nemsokára véget ér, attól még nem szabad kiesned az önszeretet gyakorlásának csodálatos rituáléjából. Ha a táplálkozási tippeimet már bevezetted a mindennapjaidba, akkor már csak egy úton kell elindulnod a tested karbantartásának érdekében: itt az ideje sportolni!

A 21. század egyre csak gyorsuló világában a sport sajnos sokszor nem is kerül fel a prioritások listájára, ami visszafordíthatatlan negatív következményekkel járhat. A testmozgás nem csak az elhízás elkerülése érdekében alapvető, hiszen a mozgásszegény életmód azoknál az embereknél is súlyos következménnyel jár, akiken “genetikájuknak” köszönhetően nem látszanak meg a plusz kilók.

Töredelmesen bevallom Neked, hogy én nagyon későn kezdtem el mozogni. Először persze azzal a céllal tettem, hogy lefogyjak, mert a régi stresszes életmódom alatt gyorsan szaladtak fel a plusz kilók a húszas éveim végén. Vettem szobabiciklit, futópadot, ami rövid idő után ruha tárolóként szolgált. Nem találtam túl sok élvezetet a futásban, sem a biciklizésben, így elkezdtem tovább keresni, hogy mi lehet számomra egy olyan mozgásforma, amit élvezek is. Mert a sport egészségmegőrző célja mellett rendkívül fontos, hogy ÉLVEZD azt a sportot, amit végzel. A mentoromtól, aki kétszeres triatlon világbajnok, azt tanultam, hogy ne azért mozogjunk, hogy fogyjunk, hanem, hogy JÓL ÉREZZÜK MAGUNKAT! Így a fogyás és az egészség is könnyedén követi és még jól is érezzük magunkat.

Ha soha életedben nem sportoltál, a testmozgás elkezdése ijesztőnek tűnhet, hiszen rengeteg sportág van, ezért már a preferált mozgásforma kiválasztása is bonyolult feladat. A különböző sportágakat éppen csak felfedező embereknek akadálynak tűnhet a bírálattól való félelem is, ami főként a közösségi médiának köszönhető, hiszen a fitness influencerek tökéletes képeiből mindenki arra következtet, hogy az edzőtermek csupán a tökéletes alakú, divatos ruhákba öltözött fitness edző külsejű emberek territóriuma. Mielőtt ez az abszolút téves gondolat demotiválttá tenne, tisztázd magadban: senki sem fog kinevetni azért, mert el akarsz indulni a jó úton, büszkének kell lenned magadra, és ezt a többi ember is így gondolja.

Amint mentálisan rákészültél a testmozgás elkezdésére, ki kell választanod a megfelelő sportágat. Ez a feladat szinte lehetetlennek tűnik, azonban nagyon fontos, hogy nem szabad feladnod csak azért, mert nem vagy például a futás szerelmese (ahogy én sem). Meg kell találnod a neked tetsző sportágat! Engedd meg, hogy most bemutassak néhány mozgásformát, hogy te is eldönthesd mivel szeretnéd kezdeni az életmódváltást. Próbáld ki őket és figyeld meg, melyiknek milyen hatása van a lelki, mentális és fizikai állapotodra és válaszd azt, amitől boldognak érzed magad.

Jóga

A jóga Indiából származik, azonban ez egy olyan mozgásforma, ami sokkal inkább szól a spiritualitásról, illetve a testi és mentális egészségedről, mint a tested azonnali sokkolásáról. A jóga alappillére a test és az elme összehangolása, továbbá fontos tényező még a tested erősítése. A különböző pózok rendszeres gyakorlása pedig olyan hajlékonnyá tehet, amiről nem is gondoltad volna, hogy az számodra is lehetséges. Ha egy ideje nem sportoltál, vagy esetleg soha sem volt a mozgás az életed része ez a tökéletes kezdés, hiszen az egyszerű alapoknak köszönhetően nem veszted el a motivációdat és később a sok erősítés miatt sikeresebb lehetsz az olyan sportokban is, mint a futás, a tánc és az úszás. A jóga nem véletlenül népszerű, hiszen már néhány hét alatt stabil kiutat jelenthet az alábbi állapotokból: magas vérnyomás, ízületi gyulladás, csontritkulás, hátfájás, fejfájás, stressz, depresszió. Egy próbát megér, igaz?

Futás

A futás először ijesztőnek tűnhet, hiszen ez a sport a magas pulzusszámon alapszik. A futást sokszor alkalmazzák stresszlevezető gyakorlatként, azonban ez a mozgásforma ennél sokkal többet rejt magában. Habár a felgyülemlett érzelmi stresszt nem oldja meg, de ahogy minden mozgás, boldogsághormonokat szabadít fel, ami által azonnal jobban érzed magad. Ha rendszeresen futsz, azzal nem csak az állóképességed növeled, hanem az élettartamodat is. Számos kutató és tudós úgy gondolja, hogy a futás többek között azért a legmegfelelőbb mozgásforma, mert a testünk hosszú évezredek alatt adaptálódott hozzá. Ráadásul, ha minden nap elmész kocogni, a szénhidrátdús ételek kísértésének sem kell olyan gyakran ellenállnod, hiszen egy átlagos testsúlyú nő, egyszerű terepen akár 80-100 kalóriát is elégethet kilométerenként. Kezd kis távolságokkal, mert minden mozgásformához hozzá kell szoktatnod magad! Ha úgy érzed nem tudsz futni, kezdésnek kitűnő a gyorsabb séta is, ami nem csak egy praktikus edzés, hanem szuper közös program is lehet a barátnőiddel!

Sajnos én itt is elrontottam évekkel ezelőtt, mert azonnal hosszútávon kezdtem, és két Balaton Szupermaraton is lefutottam váltóban, de a testemnek sem tett jót a felkészületlenség. Ne ess az én hibámba!

Úszás

Az úszás nem csak kitűnő szórakozás egy forró napon, hanem egyszerű út a tested karbantartásához is, hisze komoly erőfeszítések nélkül is fitten tart. Az úszás remek rekreációs tevékenység minden korosztálynak, ezért is javasolt a gyermekeket már kisbaba koruktól kezdve megismertetni a vízzel. A vízi edzés azért is nagyon hatékony, mert az egész tested testedet mozgatnod kell a víz ellenállásával szemben. Szintén a víz tulajdonságainak köszönhetően az úszás gyakorlása magasan tartja a pulzusod, azonban kevesebb stressz éri a szervezetedet, így  a szárazföldi sportokhoz képest jóval később érzed úgy, hogy elfáradtál. Természetesen még számtalan pozitív következménnyel számolhatsz, ha rendszeresen látogatod az uszodát, ilyenek például az izomrendszer erősődése, a szív,- és tüdőbetegségek elkerülése, és a testsúlyod kontrollálása is.

Az én mozgás rutinom

Másfél évig hetente ötször az otthonomból tornáztam Nagy Amarilla élő tortáira, akivel tavaly egy fantasztikus interjút is készíthettem.

Most a választott mozgásformám hetente háromszor az edzőtermi edzés, hiszen nemcsak az inzulinrezisztenciámat tartja karban, hanem preventív jelleggel megvéd a későbbi egészségügyi problémáktól is. Tudtad, hogy az edzőtermi edzés is ugyanannyira égeti a zsírt, mint más aerob mozgásformák? Engem ez nagyon meglepett, az meg főleg, hogy élvezem is. Reggel 7 órára járok edzésre és mivel örömömet lelem benne, még kevés alvás után sem veszem fontolóra, hogy inkább tovább aludjak, hanem mindig az egészség és az önszeretet győz! Mert tudom, hogy magamért csinálom, mert szeretem a testem.

Mellette heti egyszer-kétszer gerincerősítő, nyújtással egybekötött pilates órákat is veszek egy nagyon kedves barátnőmtől és rendszeresen erősítem gyógytornával a gerinc körüli izmokat. Mivel az emberi testet nem az ülő életmódra tervezték, ezért javaslom, hogy Te is foglalkozz a gerinceddel rendszeresen, mert így megelőzhető a gerincsérv és gerincferdülés.

Ha pedig nincs időm edzeni vagy úgy tartja kedvem, elmegyek sétálni. A séta sokat segít, amikor tréningeket írok, készülök a programra, mert felébreszti a kreativitásom és feltölt energiával. Próbáld ki, ha naponta sétálsz 15 percet, mert biztosan meghálálja a tested!

Minden emberhez különböző sport passzol, ezért is javaslom, hogy keress fel egy személyi edzőt, aki nemcsak a gyakorlatok helyes kivitelezésében segít, hanem a lelkesedésedet sem engedi veszni. Fontos továbbá, hogy ha életedben most találkozol először az edzéssel, vagy évek kihagyása után próbálsz visszarázódni, az első néhány alkalmat folyamatos kudarcként élheted meg. Ennek ellenére, és épp ezért sem szabad soha feladnod! Saját célokat kell megfogalmaznod, és azokat a tested állapotának függvényében mindig megfelelően változtatnod. Ha többet szeretnél megtudni a témában, nézd meg az interjút amit Nagy Amarilla gyógytornásszal készítettem, az egészséges élet és mozgás témában.

Bár a nyár legforróbb hónapja valóban hamarosan véget ér, én nem hagylak életmód tippek nélkül! Az önszeretet tippeket követve elindultál az úton egy új, kiegyensúlyozott, boldog élet felé, ám a munkának itt még koránt sincs vége. Kövesd továbbra is a blogot, hiszen jövőhéten újabb fantasztikus tippekkel várlak – ezúttal egy teljesen új, izgalmas témában.

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót! A fenti e-mail címre kérem Gálik Klára Terézia tájékoztatóit és eDM-jeit (érdekességeket, újdonságokat, cikkeket, videókat, kedvezményes ajánlatokat).

Csaba

Eddigi életem legmélyebb pontján voltam, amikor 2017 októberében találkoztam Klárival.
Hálával tartozom masszőrömnek, aki ajánlotta nekem Klári Kapcsolatok programját. Most is hallom szavait: „annyira mélyen vagy, hogy innen már csak felfelé lehet menni. Menj el Klárihoz, de a csoportos programra, mert sokkal nagyobb ereje van, mint az egyéni kezelésnek. Neked most erre van szükséged. Itt szembenézhetsz önmagaddal és mindennel, ami ebbe az állapotba juttatott.”

Mit jelent a legmélyebb pont? Amikor nem úgy működnek a dolgok az életedben, ahogy szeretnéd. Amikor nem szereted magad. Amikor nem működik a párkapcsolatod. Amikor feszültség van a családodban és már a testvéreddel sem beszélsz. Amikor perelsz Istennel. Amikor nem akarsz élni. Amikor egyszerűen ki akarsz szállni.

Hallgatva a tanácsra, 2017 novemberben egy már folyamatban lévő programhoz csatlakozta. Egészen pontosan az utolsó három alkalmon vettem részt. Már az első alkalommal éreztem a deeksha erejét annak ellenére, hogy érzelmileg, lelkileg a mélyben voltam. A három alkalom után megszületett bennem a döntés, a következő sorozatot az elejétől a végéig megcsinálom. Ennek a technikának köszönhetően sikerült elengedni magam a programokon és nagyon mélyre menni a tudatomban. Megtaláltam az okokat, amikkel szembe kellett néznem.

A kapcsolatok programmal és a deeksha segítségével sikerült rendezni a kapcsolatomat szüleimmel. Két év után nem csak újra beszélünk a testvéremmel, hanem nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Már el tudom fogadni önmagamat olyannak, amilyen vagyok. Nagyon bensőséges kapcsolatom lett a Felettes Énemmel és persze Istennel. A párkapcsolatomat nem sikerült megmenteni. Nyolc és fél év után lezárásra került, ami nem volt könnyű lépés, de utólag úgy tűnik jó döntés volt. Azóta is mind a ketten járunk Klári egyéni és csoportos programjaira és a visszajelzések szerint látványos pozitív változásokon megyünk keresztül, aminek szívből örülök. Családtagok, barátok is észreveszik a változásokat. Örülnek, hogy „visszatért a régi Csaba.” Sokan nem is tudják az okát és azt sem, hogy már egy új Csaba tért vissza.

Köszönöm Klári őszinte szívvel és lélekkel végzett kitartó munkádat, azt a szeretetet, ami felőled árad. Boldog vagyok, hogy ismerhetlek. Míg élek, hálás leszek Neked.

Azt kell mondanom, hogy még soha sem éltem ennyire tudatosan, mint most. Nem ragadok bele az ego játékába. Inkább keresem, vizsgálom a történések okait és hagyom, hogy a szeretet és a hála áramoljon bennem, ill. rajtam keresztül.
A változás soha sem könnyű, de mindig egy határozott döntéssel kezdődik és tudatos, következetes lépésekkel folytatódik. Ha közben elengeded az elvárásaidat és hagyod, hogy megtörténjenek a dolgok, akkor most még elképzelhetetlen pozitív változások történnek majd az életedben, benned és a kapcsolataidban. Ha jó irányba haladsz, azt az Univerzum is jelzi feléd szinkron események, nem várt segítségek, új kapcsolatok, barátok, csodák által. Ezeket tapasztalatból mondom.

Gondolataimat egy Bruce Lee idézettel zárom, ami meghatározza mindennapjaimat:
„A tudás nem elég, alkalmazni kell. Akarni nem elég, tenni kell.”

Tégy Te is magadért, megéri!

Szeretettel: Csaba

Kati

“A szüleim válása után és az Apukám új családja, valamint a távolság és Apukám hozzáállása miatt 27 éven át nem volt semmilyen kapcsolatunk. A Kapcsolatok program Édesapa része olyan mély dolgokat hozott elő, és láttam teljesen más szemszögből láttam Őt. A program másnapján felhívtam, és nagyon megindító beszélgetésünk volt, másnap találkoztunk is. A korona helyzet nem segített a találkozásokban, de kb 2-3 hetente beszélünk, és kaptam egy apát. Nem volt és nem lesz tökéletes, az idős kora miatt már máshogy emlékezik dolgokra, viszont a programoknak köszönhetően máshogy látom Őt, nem az igazság számít, hanem a szeretet és a kapcsolódás. Számomra nagyon megrendítő volt, hogy életemben először felköszöntött, s noha valójában pár napot tévedett, mégis úgy éreztem, a szándéka a lényeg, nem az, hogy nem tudta pontosan mikor is van a születésnapom. Nagyon hálás vagyok Klárinak azért, hogy ezt megélhettem, mert tudat alatt mindig is nagyon hiányzott az Apukám, és nagyon féltem attól, hogy sosem fogok tudni vele beszélni, mert nem szeret. Rá kellett jöjjek arra, hogy a saját szintjén Ő ennyire képes, és csak abból és annyit lehet adni, ami rendelkezésre áll. Vagyis nem hibáztatom többé, hanem örülök annak, ami van. Köszönöm! Kati”

Dóri

“Kedves Klári! Gyakran mondod a program alatt, hogy örülsz a visszajelzéseinknek. Én régóta készülök neked írni, csak valahogy sosem jutottam oda. Ha kérdezik a haverok, hogy milyen oldás lesz megint? Én csak úgy szoktalak emlegetni – vagy esetleg téged másoknak ajánlani, hogy „a Klári, tudod, aki megmentette az életemet.” Mert szó szerint így volt. 

Mikor Pali (nálad segítő) ajánlotta, hogy nézzem meg a Kapcsolatok-at, mert jó lesz nekem, az ágyból se nagyon tudtam felkelni, lelkileg olyan rosszul voltam. Napokig senkinek nem vettem fel a telefont és hosszú órákat töltöttem sírással. Éppen túl voltam egy párkapcsolati krízisen akkor…  Az oldás után egyébként még rosszabbul lettem! 🙂 De csak 1 napig. Elkezdett valahogy bennem dolgozni az egész, utána jöttek a következő időpontok és egyre könnyebb és könnyebb lettem. Egyre mélyebbre mentem magamban, egyre több mindent láttam át és láttam másként. Elkezdtek a dolgok másként hatni rám és éreztem magamon, hogy teljesen megújult körülöttem minden. Vagyis valójában én újultam meg ezért talán valahol mindent úgy tükrözök vissza magamnak. Amit még hozzátennék, hogy a programok erejéből még az sem vesz el, hogy most csak online mennek. Ugyanolyan erősek és fantasztikusak! Csekély szó a „köszönöm” de azért köszönöm a sok mindent, amit tőled kaptam, kaptunk. Sok sikert továbbra is. Jah és bármit felhasználhatsz természetesen az írásból visszajelzésként. Szeretettel: Dóri”