Egy hatékony megoldás az immunrendszer erősítésére: a meditáció!

Már lassan két éve, hogy a koronavírus járvány fenekestül felforgatta az életünket. A maszkkal takart arcok és a távolságtartásra figyelmeztető matricák szépen lassan a mindennapjaink részévé váltak, ezért sokan már el is felejtették a helyzet súlyosságát. Az egészségünk megőrzése azonban sírig tartó felelősségünk, és az immunrendszerünk erősítése még mindig fontosabb, mint valaha. Olvass tovább és ismerd meg azt az emberek milliói által évezredek óta sikeresen alkalmazott módszert, amellyel könnyedén és hatásosan turbózhatod fel az immunrendszered hogy idén télen egyetlen vírus se dönthessen le a lábadról!

A pandémia alatt mindannyiunk élet- és munkakörülményei megváltoztak. A frontvonalban tevékenykedő egészségügyi dolgozókat fenyegeti a kiégés veszélye, rettenetesen elfoglaltak, túlterheltek és sokan féltik az egészségüket is. A depresszióban vagy szorongásban szenvedő betegek egyre többet és többet aggódnak, esetleg visszaestek egy olyan gyötrelmes mentális állapotba, amelyből már azt hitték sikerült kiszabadulniuk. A gyermekek és a serdülők sokáig hiányolták az iskola adta strukturáltságot és kereteket, a koronavírus csúcsán szocializálódott generáció tagjai hamarabb szembesültek a pusztító stresszel, mint felmenőik. Az időseket és a különösen veszélyeztetetteket negatívan érinti az izoláció, családtagjaik hiánya és az elidegenedés felemészti őket. Sajnos meg kell említenem azokat az egyéneket és családokat is akiket a pénzügyi instabilitás szélére sodort a munkahelyek megszűnése, vagy a váratlan kiadások felbukkanása. A koronavírus megtette azt, amit egészen eddig sokan lehetetlennek gondoltak: stresszesebbé tette az egyébként is állandó stresszben élő modern társadalmat.

Fogadjunk, hogy Te is mondtad már az ismerőseidnek: “Mostanában olyan stresszes vagyok!” Milyen reakciókat kaptál? Együttérzést vagy csak a “majd megszokod, bezzeg én…” kezdetű toxikus mondattal támadtak? Napjainkban normális, elfogadott, sőt egyes pozíciókban elvárt stresszesnek lenni, a stressz állapotát sokan egy természetes teljesítményfokozóként tartják számon. A stressz azonban bár rövid ideig természetes (gondolj csak bele, az őseidnek valahogy el kellett menekülnie az oroszlánok elől!), hosszú távon egyáltalán nem normális. A stressz a belső egyensúlyod komplett elvesztése, így egyáltalán nem meglepő, hogy komoly következményei lehetnek az immunrendszeredet érintően.

A stressz 3+1 fronton támadja a tested természetes védekező mechanizmusát a különböző betegségek ellen: megemeli a szívverésedet és a vérnyomásod, a stressz hormonok elnyomják az immunrendszered reakcióit és káros hatással vannak az emésztőrendszeredre is. Nem feledkezhetünk meg továbbá a +1-ről sem, a különböző életmódbeli következményekről, azaz a káros addikciókról, szenvedélybetegségekről: az alkohol– és/vagy drogfogyasztásról, a túlevésről, a dohányzásról…

Hogyan kerülheted el mindezt? Meditációval!

Képzeld el, hogy az agyad egy számítógép, egy folyamatosan futó szoftver. A meditáció egy olyan mély szinten nyugtatja meg az elméd, amelyre még az alvás sem képes. Ebben a nyugodt állapotban a tested (a hardver) képes effektíven meggyógyítani magát, hogy jobban tudjon funkcionálni, harcolni a vírusok ellen. Minden egyes alkalommal, mikor a meditációt választod és megadod az elmédnek azt, amire szüksége van gyakorlatilag frissíted az (immun)rendszered és agyadat. Ugye már kezded érteni, miért az egészség egyik legfontosabb alapvető építőköve a meditáció?

A kutatások nem hazudnak!

Tökéletes példa erre az az Annals of Family Medicine orvosi folyóiratban megjelent a megfázás hatékony leküzdéséről szóló kutatás, melyben 150 alanyt vizsgáltak 3 csoportra bontva: az egyik csoport rendszeresen meditált, a második csoport mérsékelt energiabefektetést igénylő edzőgyakorlatokat végzett és természetesen indult egy kontrollcsoport is. Az eredmények egyértelműen demonstrálták, hogy a meditáció (csakúgy mint a fizikai edzés) redukálja a megfázásra való hajlamot, illetve fény derült arra is, hogy azok az emberek, akik elengedhetetlen rutinként tekintenek a napi meditációra sokkal hamarabb épülnek fel a meghűléses megbetegedésekből.

Számtalan klinikai kutatás támasztja alá a meditáció további pozitív hatásait is, de engedd meg, hogy most csupán listázzam a leggyakoribb és legfontosabb testi, mentális és spirituális jótékony hatásait annak, ha minden nap leteszed a voksodat egy csodálatos belső állapot megteremtése, azaz a meditáció mellett.

  • Jobb alvás: A felnőtt lakosság 50%-a szenved inszomniától (alváshiánytól) minimum heti néhány alkalommal. A meditáció esélyt ad a testednek arra, hogy megszabaduljon a stressztől, így azzal töltheted az éjszakákat, amire valók: édes szunyókálással.
  • Fokozott teljesítmény: Amikor a tested “üss vagy fuss” üzemmódban létezik a mentális kapacitásod lecsökken. A meditáció segít kiszabadítani ebből az állapotból és visszahoz pontosan oda, ahol élned kell: a jelenbe.
  • Kevesebb szorongás: A meditáció épp olyan effektív a depresszió és a szorongás kezelésében, mint az antidepresszánsok, hiszen elárasztja az agyad szerotoninnal és dopaminnal, amely hormonok a boldogságodért felelősek.
  • Kevesebb migrén: A meditáció segít csökkenteni a migrén intenzitását, hosszát, vagy gyakoriságát. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik rendszeresen meditálnak akár 3 órával is kevesebbet szenvedhetnek egy migrénes fejfájástól, ami esetükben 1.4x kevesebbszer jelentkezik.

Te is szeretnéd mindezt megtapasztalni és ebben a csodálatos állapotban élni? A döntés csakis a te kezedben van! Amint a meditációt beépíted a napi rutinodba kiszabadulhatsz a stressz fojtogatásától és az immunrendszered erősítése által megmenekülsz a különböző betegségek fenyegetése elől is.

Nem vagy biztos benne, hogy menni fog? Nem érzed magadban a motivációt a napi gyakorláshoz? Semmi baj, csináld Velem együtt!

Fantasztikus hírem van: újra indul a  MEGÚJULT 21 napos Ingyenes Meditációs Kihívás!

A MEGÚJULT 21 napos Ingyenes Meditációs Kihívás 6 exkluzív meditációjávál egy támogató, zárt közösségben válhatsz a meditáció mesterévé 2021. december 2. és 22. között! Tudj meg többet a kihívásról ITT!

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts