Hogyan juss el a figyelemzavartól a sikeres és boldog életig?

Lehet, hogy már olvasol egy ideje, és a programjaimat is rendszeresen látogatod, de azt még nem is tudtad rólam, hogy engem figyelemzavarral (azaz ADHD-val) áldottak meg az égiek. Nem vagy egyedül, ha először meghökkentél, hogy nem azt mondom “figyelemzavarban szenvedek”. Engedd meg, hogy elmeséljem most Neked miért tekintek erre az állapotra áldásként és bemutassam a figyelemzavar típusait.

Mikor én voltam gyermek Magyarországon még egyáltalán nem volt ismert a figyelemzavar fogalma. Mikor problémák jelentkeztek a magatartásommal kapcsolatban a tanáraim és Anyukám rámragasztották a hiperaktív jelzőt. Akkor még lesújtúként éltem meg, hogy bezártak a hiperaktív gyermekek skatulyájába. Évekig hittem azt, hogy azért mert más vagyok, mint a többiek hátrányból indulok az élet minden területén és esélyem sincs arra, hogy kiteljesedjek a karrieremben, sikert-sikerre halmozzak és egy boldog, beteljesedett életet éljek. Sokáig korlátoztak ezek a téves gondolatok, minden pillanatomat megmérgezték. Így éltem a mindennapjaimat egészen addig amíg nem találkoztam a figyelemzavar, azaz az ADHD fogalmával. Villámként csapott belém a felismerés: a tünetleírás 100%-osan illik rám! Ma már büszkén mondom: figyelemzavaros vagyok!

Na de mi az a figyelemzavar, azaz ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros embereknek egyszerűen másképp működik az agyuk. A tudományos megfogalmazás szerint: 

A hiperaktivitás, pontosabban a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar a magasabb szintű mentális folyamatokért, az úgynevezett végrehajtó funkciókért (tervezés, cselekvésgátlás, végrehajtás, ellenőrzés, és rugalmas alkalmazkodás) felelős agyi területek eltérő működésére visszavezethető, neurológiai jellegű tünetegyüttes összefoglaló neve. Az angol nevéből rövidítve (attention deficit hyperactivity disorder) ADHD-nak is szokás nevezni, továbbá ismert a hiperkinetikus zavar elnevezése is. (Forrás: Budai Egészségközpont weboldala)

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

A legegyszerűbben úgy tudod megérteni miről is szól a figyelemzavar, ha elképzeled, hogy egy mókuskerékben élsz, ahonnan a legnagyobb erőfeszítéseid ellenére sem tudsz kitörni. Ha elhatározod, hogy nekiállsz egy adott feladatnak csupán hosszú órák múlva jutsz el oda, hogy valóban belekezdj a munkába. Látsz valamit a lakásban, ami nincs a helyén és (mivel már ismered magad) tudod, ha nem teszed azonnal vissza a helyére, akkor sosem fogod, ezért folyamatosan az “ezt még megcsinálom, aztán tényleg elkezdem” mondattal nyugtatod magad. Értékes órák vesznek el így a napodból, és mivel a munkát halogatod, ezért a szabadidődet sem tudod igazán kihasználni, hiszen folyamatosan azon szorongsz mit kéne most csinálnod. Ismerős a szituáció? 

A koronavírus következményeként rengetegen álltak át a home office-ra, és ennek “köszönhetően” ismerték fel ezt a problémát. Te is közéjük tartozol, de eddig még nem sikerült azonosítanod a probléma gyökerét? Olvass tovább!

Bár a figyelemzavar pontos okait még nem határozták meg az orvosok, ez abszolút nem jelenti azt, hogy ez az állapot “gyógyíthatatlan”. A figyelemzavarodat ugyanis nem gyógyítanod kell különböző mesterséges gyógyszerekkel, csupán meg kell ismerned a saját agyad működését és természetes módszerek által megtanulnod szabályozni az elmédet.

Szeretnél többet megtudni a figyelemzavarról és megismereni ezeket a természetes módszereket?Akkor ott a helyed A figyelemzavartól a sikeres és boldog életig workshopon. 2021. november 22-én 19.00-tól a 1,5 órás INGYENES online workshopon mindent elmondok Neked, amit tudnod kell a figyelemzavarról és felfedem előtted a titkot, hogyan indulhatsz el a boldogság lenyűgöző, sikerekkel kikövezett útján.

Bár az ADHD, azaz a figyelemzavar fogalma napjainkban egyre ismertebbé válik, a hiperszenszitivitásról ennek ellenére még mindig alig esik szó, pedig sokszor a két állapot kéz a kézben jár egymással, mint ahogy az én esetemben is.

Kik a hiperérzékeny emberek?

A hiperérzékeny emberek — ahogy az állapot neve árulkodik róla — jóval érzékenyebbek, mint az átlagemberek, de ez nem jelenti azt, hogy “rosszabbak” vagyunk, mint mások. Bár az érzéketlenség leggyakrabban negatív tulajdonságként emlegetendő, a hiperérzékeny embereket mégis sokszor elítélik: azzal gyanúsítják őket, hogy csak figyelmet szeretnének kicsikarni a környezetükből és megjátszák a viselkedésüket. A hiperszenzitivitás azonban nem tanulható viselkedés, ezek a különleges emberek így születnek.

A hiperérzékeny embereket sajnálatos módon igazságtalanul bélyegzi meg a társadalom, főképp a közvetlen környezetük. Komoly romboló hatásuk ellenére sajnos én is nagyon sokszor hallottam az alábbi mondatokat:

“Szedd már össze magad!”

“Ne légy ilyen érzékeny”

“Nem hiszem el, hogy téged még ez is zavar!”

A negatív előítéletek ellenére a kutatók és az orvosok mind egyetértenek abban, hogy a hiperszenzitivitás igazából egy nagyon is pozitív jellemvonás.

Csak az, hogy valaki nem viseli a készülő ebéd szagát, vagy nem komfortos számára ha idegen emberek megérintik nem jelenti azt, hogy ő nem egy csodálatos ember.

A hiperérzékeny emberek empatikusak, hiszen könnyebben ráhangolódnak más emberek rezgéseire. Egyszerűen felismerik, ha valaki némán, de emészti magát valamiféle belső konfliktus miatt. Mivel minden ingerre érzékenyen reagálnak a legkisebb változást is észreveszik ismerőseik viselkedésén. Gazdag és komplex belső világuk van, ezért az sem meglepő, hogy kiemelkedően érdeklődnek a művészetek és a zene iránt.

Magadra ismertél a fenti leírásokban? Ne ijedj meg, nincs semmi baj! A figyelemzavar és a hiperaktivitás egyike sem betegség, csupán — mint már említettem — olyan állapotok, amelyek különlegessé tesznek Téged. A megfelelő háttértudással és az általam autodidakta módon kifejlesztett módszerekkel — amiket bemutatok az ingyenes A figyelemzavartól a sikeres és boldog életig online workshopon — megtanulhatod hogyan kovácsolj előnyt ezekből az egyedi jellemvonásaidból!

Tudj meg többet a workshopról és jelentkezz még ma ITT!

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts