Barion Pixel

Kapcsold ki a telefonodat, hogy te is kikapcsolódhass!

A 21. század elkerülhetetlen kellékei az okos eszközök. Soha nem volt még olyan gyors a technológia fejlődése, mint napjainkban. A modern ember el sem tudja képzelni az életet folyamatos internet elérés, és az egyre növekvőtelefonhasználat nélkül. A közösségi médián való jelenlét szinte kötelezővé vált, a legtöbb ember érzéseit és motivációját erősen meghatározzák az innen érkező visszajelzések. Bár Steve Jobs nem is olyan régen, 2007-ben dobta piacra az első IPhone-t, az elmúlt 14 évben az okostelefonok már-már futurisztikus módon fejlődtek. Éppen ezért még nem állnak rendelkezésünkre évtizedes kutatások a folyamatos, internetről érkező ingerek hatásairól, de már így is rengeteg negatív következményre figyelmeztetnek a világ orvosai és pszichológusai.

Te mikor tartottál utoljára digitális detoxot? 

Ha még nem is hallottál erről a fogalomról, akkor épp itt az ideje, hogy kipróbáld. Hidd el, néhány nap limitált eszközhasználat fantasztikus hatással lesz a mentális egészségedre. Miért vagyok ebben biztos? 

A válasz egyszerű: én is kipróbáltam.

Ha hiszed, ha nem, én is megjártam az okos eszköz függőség poklát. Évekkel ezelőtt úgy gondoltam, csak akkor tudok színvonalas munkát nyújtani, ha a nap 24 órájában elérhető vagyok. Ennek már egészen rövidtávon észleltem a szörnyű hatásait: teljesen kimerültem, nem tudtam koncentrálni, és a képernyő kék fénye miatt az alvásciklusom is felborult.

Ekkor találkoztam Cal Newport Digital Minimalism című könyvével. Ez az a könyv, amely már számtalan ember életét változtatta meg egy új filozófia, a digitális minimalizmus elve által. Az író a következőképpen jellemzi a digitális minimalizmus követőit: “A digitális minimalista emberek mindenhol ott vannak. Ők azok a nyugodt, boldog emberek, akik képesek elveszni egy hosszú beszélgetésben anélkül, hogy rápillantanának a telefonjukra. Tudnak élvezni egy könyvet, esetleg némi barkácsolást, vagy egy frissítő reggeli kocogást. Jól érzik magukat a családjukkal és a barátaikkal anélkül, hogy kényszeresen mindent dokumentálnának. Informálódnak a napi hírekről, de nem terhelik túl magukat azokkal. Nem érzik úgy, hogy bármiből kimaradnának, hiszen tudják, milyen tevékenységekre szeretnek időt fordítani az általános elégedettségük érdekében.”

Ugye te is szeretnél közéjük tartozni? Én ma már büszkén állíthatom, hogy a telefonom és a laptopom nem az életem irányítói, csupán hasznos eszközei a mindennapoknak. Most megmutatom neked, én milyen szabályok betartásával szabadultam meg a függőségemtől.

Töröld az időrabló alkalmazásokat!

A telefonfüggőség első jele az, ha nem csak hasznos, vagy éppen valóban szórakoztató dolgokra használod, hanem rengeteg időt töltesz értelmetlenül bámulva a képernyőt. Mindenkinek más a személyes démonja, az applikációk, melyektől nem tudsz menekülni lehetnek mobiljátékok, de sokan a közösségi média hálójában akadnak fenn hosszú órákig. Ebben az esetben akkor lesz a legegyszerűbb megőrizni a fókuszod, ha teljesen kikapcsolod az értesítéseket a munkavégzés vagy akár a szabadidős tevékenységeid idejére. A digitális detoxot végezheted részlegesen is, ha például a munkád megköveteli, hogy egy bizonyos idősávban mindig elérhető legyél, csak a munkáddal nem összeegyeztethető alkalmazások értesítéseit tiltsd le, vagy legyél elérhető a laptopodon, ahol szigorúan nem nyitsz meg más weboldalakat.

Ne légy mindig elérhető!

Meg kell végre értetned magaddal, és ha szükséges a családoddal és a barátaiddal is, hogy nem kötelességed mindig elérhetőnek lenni. 

Ne érezd magad rosszul csak azért, mert időt szentelsz Önmagadra, és ezalatt kizárod a külvilágból érkező ingereket. Határozz meg magadnak minden nap néhány órát – vagy annyi időt amennyit maximálisan meg tudsz engedni magadnak -, amikor a szeretteid és a főnököd számára sem vagy elérhető. A pihenés rendkívül fontos a mentális és testi egészséged megőrzése érdekében, és senki nem kérheti rajtad számon, hogy az erre szánt idődet mivel töltöd.

Kövesd nyomon a screentimeod, vagy a képernyőn töltött idődet!

Általában észre sem vesszük, mennyire terheljük a szemünket a képernyő szüntelen vizslatásával, azonban nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, aminek következményeivel valóban rövidtávon is szembesülsz majd. Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy azoknak a tinédzsereknek, akik napi 7 órát töltenek különböző monitorok és érintőképernyők előtt más az agyi felépítésük, mint azoknak a kortársaiknak, akik limitálják a digitális tartalmak fogyasztását. Egyszerű a megoldás arra, hogy ne ragadj rögtön a telefonodhoz, miután csekkoltad a kollégád egyik emailét: ruházz be külön egy magán és egy munkatelefonrra, így a munka és a magánélet egyensúlyát is könnyen fenntarthatod! 

Ez volt az, ami az én életemet gyökeresen megváltoztatta. Sosem felejtem el a pillanatot, amikor az új telefonomat a kezemben tartottam a sok alkalmazás nélkül. Amikor nem dolgozom, vagy alkotó tevékenységet végzek, akkor csak ez a telefon van bekapcsolva, arra az esetre, ha a családomnak sürgősen szüksége lenne rám. Ezt a telefonszámot a szűk családomon kívül senki nem tudja, így amikor szeretnék magammal időt tölteni, vagy pihenek, akkor ezt a telefont hordom magamnál. Nagyon szuperül bevált, érdemes a mentális és lelki egészségért megtenni ezt a lépést!

Alakítsd ki a reggeli és esti rutinodat!

Csörög az ébresztő, felébredsz, átfordulsz a másik oldaladra, és már csekkolod is a hírfolyamod…Ismerős, ugye? Ennél rosszabbul nem is kezdhetnéd a napodat, hiszen nem csak a szemeidet kezded el már korán reggel terhelni, de már az agyadat is egy reaktív állapotba hozod, illetve Önmagaddal sem foglalkozol eleget, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megalapozz egy csodálatos napot. Alakítsd ki a reggeli rutinodat tudatosan! Miért? Mert az első 1 óra határozza meg az egész napodat és bizony jogod van a boldog mindennapokhoz! Ehhez azonban azonnali cselekedetekre van szükség! 

Miután felébredsz, legyen egy megszokott rituáléd, ami felkészít a napra. A meditáció egy tökéletes eszköz erre. Lefekvés előtt is hasonlóan kell tenned. Határozd meg Te, hogy milyen napot szeretnél és ne az határozza meg, hogy milyen üzenetet kapsz reggel!

Ez az egyik legfontosabb lépés, ha fokozatosan szeretnéd kipróbálni a digitális minimalizmust. 

Extra tipp: A Mindfulness Meditációk Mindennapra albumon megtalálod a Reggeli Rutin és az Esti Rutin meditációkat is.

Ha még nem próbáltad, kipróbálhatod az ingyenes meditációkkal is. Kezdd 21 nappal, és akkor meg fogsz lepődni az eredményen és nem is akarod majd abbahagyni.

Link a meditációs album ingyenes kipróbálásához:
https://kurzus.galikklara.com/courses/30-napig-ingyenes-mindfulness-meditaciok-mindennapra/Link a meditációs album megvásárláshoz:
https://kurzus.galikklara.com/courses/mindfulness-meditaciok-mindennapra-album/

Összefoglalva tehát a digitális minimalizmus engem megszabadított a közösségi média és a konstans elérhetőség láthatatlan láncaitól. Megtanultam, hogyan éljek át teljesen minden pillanatot, és idővel az általam kreált azonnali üzenetfogadási kötelezettségérzet miatti frusztrációm is teljesen megszűnt.

Remélem, a rohanó világban te is be tudod illeszteni ezeket a tippeket és ezáltal képes leszel megtapasztalni a csodálatos pillanatokat és egy sokkal nyugodtabb és örömteli állapotban élni az életed.

Csodálatos digitális-mentes napokat kívánok,

Klári

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót! A fenti e-mail címre kérem Gálik Klára Terézia tájékoztatóit és eDM-jeit (érdekességeket, újdonságokat, cikkeket, videókat, kedvezményes ajánlatokat).

Csaba

Eddigi életem legmélyebb pontján voltam, amikor 2017 októberében találkoztam Klárival.
Hálával tartozom masszőrömnek, aki ajánlotta nekem Klári Kapcsolatok programját. Most is hallom szavait: „annyira mélyen vagy, hogy innen már csak felfelé lehet menni. Menj el Klárihoz, de a csoportos programra, mert sokkal nagyobb ereje van, mint az egyéni kezelésnek. Neked most erre van szükséged. Itt szembenézhetsz önmagaddal és mindennel, ami ebbe az állapotba juttatott.”

Mit jelent a legmélyebb pont? Amikor nem úgy működnek a dolgok az életedben, ahogy szeretnéd. Amikor nem szereted magad. Amikor nem működik a párkapcsolatod. Amikor feszültség van a családodban és már a testvéreddel sem beszélsz. Amikor perelsz Istennel. Amikor nem akarsz élni. Amikor egyszerűen ki akarsz szállni.

Hallgatva a tanácsra, 2017 novemberben egy már folyamatban lévő programhoz csatlakozta. Egészen pontosan az utolsó három alkalmon vettem részt. Már az első alkalommal éreztem a deeksha erejét annak ellenére, hogy érzelmileg, lelkileg a mélyben voltam. A három alkalom után megszületett bennem a döntés, a következő sorozatot az elejétől a végéig megcsinálom. Ennek a technikának köszönhetően sikerült elengedni magam a programokon és nagyon mélyre menni a tudatomban. Megtaláltam az okokat, amikkel szembe kellett néznem.

A kapcsolatok programmal és a deeksha segítségével sikerült rendezni a kapcsolatomat szüleimmel. Két év után nem csak újra beszélünk a testvéremmel, hanem nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Már el tudom fogadni önmagamat olyannak, amilyen vagyok. Nagyon bensőséges kapcsolatom lett a Felettes Énemmel és persze Istennel. A párkapcsolatomat nem sikerült megmenteni. Nyolc és fél év után lezárásra került, ami nem volt könnyű lépés, de utólag úgy tűnik jó döntés volt. Azóta is mind a ketten járunk Klári egyéni és csoportos programjaira és a visszajelzések szerint látványos pozitív változásokon megyünk keresztül, aminek szívből örülök. Családtagok, barátok is észreveszik a változásokat. Örülnek, hogy „visszatért a régi Csaba.” Sokan nem is tudják az okát és azt sem, hogy már egy új Csaba tért vissza.

Köszönöm Klári őszinte szívvel és lélekkel végzett kitartó munkádat, azt a szeretetet, ami felőled árad. Boldog vagyok, hogy ismerhetlek. Míg élek, hálás leszek Neked.

Azt kell mondanom, hogy még soha sem éltem ennyire tudatosan, mint most. Nem ragadok bele az ego játékába. Inkább keresem, vizsgálom a történések okait és hagyom, hogy a szeretet és a hála áramoljon bennem, ill. rajtam keresztül.
A változás soha sem könnyű, de mindig egy határozott döntéssel kezdődik és tudatos, következetes lépésekkel folytatódik. Ha közben elengeded az elvárásaidat és hagyod, hogy megtörténjenek a dolgok, akkor most még elképzelhetetlen pozitív változások történnek majd az életedben, benned és a kapcsolataidban. Ha jó irányba haladsz, azt az Univerzum is jelzi feléd szinkron események, nem várt segítségek, új kapcsolatok, barátok, csodák által. Ezeket tapasztalatból mondom.

Gondolataimat egy Bruce Lee idézettel zárom, ami meghatározza mindennapjaimat:
„A tudás nem elég, alkalmazni kell. Akarni nem elég, tenni kell.”

Tégy Te is magadért, megéri!

Szeretettel: Csaba

Kati

“A szüleim válása után és az Apukám új családja, valamint a távolság és Apukám hozzáállása miatt 27 éven át nem volt semmilyen kapcsolatunk. A Kapcsolatok program Édesapa része olyan mély dolgokat hozott elő, és láttam teljesen más szemszögből láttam Őt. A program másnapján felhívtam, és nagyon megindító beszélgetésünk volt, másnap találkoztunk is. A korona helyzet nem segített a találkozásokban, de kb 2-3 hetente beszélünk, és kaptam egy apát. Nem volt és nem lesz tökéletes, az idős kora miatt már máshogy emlékezik dolgokra, viszont a programoknak köszönhetően máshogy látom Őt, nem az igazság számít, hanem a szeretet és a kapcsolódás. Számomra nagyon megrendítő volt, hogy életemben először felköszöntött, s noha valójában pár napot tévedett, mégis úgy éreztem, a szándéka a lényeg, nem az, hogy nem tudta pontosan mikor is van a születésnapom. Nagyon hálás vagyok Klárinak azért, hogy ezt megélhettem, mert tudat alatt mindig is nagyon hiányzott az Apukám, és nagyon féltem attól, hogy sosem fogok tudni vele beszélni, mert nem szeret. Rá kellett jöjjek arra, hogy a saját szintjén Ő ennyire képes, és csak abból és annyit lehet adni, ami rendelkezésre áll. Vagyis nem hibáztatom többé, hanem örülök annak, ami van. Köszönöm! Kati”

Dóri

“Kedves Klári! Gyakran mondod a program alatt, hogy örülsz a visszajelzéseinknek. Én régóta készülök neked írni, csak valahogy sosem jutottam oda. Ha kérdezik a haverok, hogy milyen oldás lesz megint? Én csak úgy szoktalak emlegetni – vagy esetleg téged másoknak ajánlani, hogy „a Klári, tudod, aki megmentette az életemet.” Mert szó szerint így volt. 

Mikor Pali (nálad segítő) ajánlotta, hogy nézzem meg a Kapcsolatok-at, mert jó lesz nekem, az ágyból se nagyon tudtam felkelni, lelkileg olyan rosszul voltam. Napokig senkinek nem vettem fel a telefont és hosszú órákat töltöttem sírással. Éppen túl voltam egy párkapcsolati krízisen akkor…  Az oldás után egyébként még rosszabbul lettem! 🙂 De csak 1 napig. Elkezdett valahogy bennem dolgozni az egész, utána jöttek a következő időpontok és egyre könnyebb és könnyebb lettem. Egyre mélyebbre mentem magamban, egyre több mindent láttam át és láttam másként. Elkezdtek a dolgok másként hatni rám és éreztem magamon, hogy teljesen megújult körülöttem minden. Vagyis valójában én újultam meg ezért talán valahol mindent úgy tükrözök vissza magamnak. Amit még hozzátennék, hogy a programok erejéből még az sem vesz el, hogy most csak online mennek. Ugyanolyan erősek és fantasztikusak! Csekély szó a „köszönöm” de azért köszönöm a sok mindent, amit tőled kaptam, kaptunk. Sok sikert továbbra is. Jah és bármit felhasználhatsz természetesen az írásból visszajelzésként. Szeretettel: Dóri”