Kapcsold ki a telefonodat, hogy te is kikapcsolódhass!

A 21. század elkerülhetetlen kellékei az okos eszközök. Soha nem volt még olyan gyors a technológia fejlődése, mint napjainkban. A modern ember el sem tudja képzelni az életet folyamatos internet elérés, és az egyre növekvőtelefonhasználat nélkül. A közösségi médián való jelenlét szinte kötelezővé vált, a legtöbb ember érzéseit és motivációját erősen meghatározzák az innen érkező visszajelzések. Bár Steve Jobs nem is olyan régen, 2007-ben dobta piacra az első IPhone-t, az elmúlt 14 évben az okostelefonok már-már futurisztikus módon fejlődtek. Éppen ezért még nem állnak rendelkezésünkre évtizedes kutatások a folyamatos, internetről érkező ingerek hatásairól, de már így is rengeteg negatív következményre figyelmeztetnek a világ orvosai és pszichológusai.

Te mikor tartottál utoljára digitális detoxot? 

Ha még nem is hallottál erről a fogalomról, akkor épp itt az ideje, hogy kipróbáld. Hidd el, néhány nap limitált eszközhasználat fantasztikus hatással lesz a mentális egészségedre. Miért vagyok ebben biztos? 

A válasz egyszerű: én is kipróbáltam.

Ha hiszed, ha nem, én is megjártam az okos eszköz függőség poklát. Évekkel ezelőtt úgy gondoltam, csak akkor tudok színvonalas munkát nyújtani, ha a nap 24 órájában elérhető vagyok. Ennek már egészen rövidtávon észleltem a szörnyű hatásait: teljesen kimerültem, nem tudtam koncentrálni, és a képernyő kék fénye miatt az alvásciklusom is felborult.

Ekkor találkoztam Cal Newport Digital Minimalism című könyvével. Ez az a könyv, amely már számtalan ember életét változtatta meg egy új filozófia, a digitális minimalizmus elve által. Az író a következőképpen jellemzi a digitális minimalizmus követőit: “A digitális minimalista emberek mindenhol ott vannak. Ők azok a nyugodt, boldog emberek, akik képesek elveszni egy hosszú beszélgetésben anélkül, hogy rápillantanának a telefonjukra. Tudnak élvezni egy könyvet, esetleg némi barkácsolást, vagy egy frissítő reggeli kocogást. Jól érzik magukat a családjukkal és a barátaikkal anélkül, hogy kényszeresen mindent dokumentálnának. Informálódnak a napi hírekről, de nem terhelik túl magukat azokkal. Nem érzik úgy, hogy bármiből kimaradnának, hiszen tudják, milyen tevékenységekre szeretnek időt fordítani az általános elégedettségük érdekében.”

Ugye te is szeretnél közéjük tartozni? Én ma már büszkén állíthatom, hogy a telefonom és a laptopom nem az életem irányítói, csupán hasznos eszközei a mindennapoknak. Most megmutatom neked, én milyen szabályok betartásával szabadultam meg a függőségemtől.

Töröld az időrabló alkalmazásokat!

A telefonfüggőség első jele az, ha nem csak hasznos, vagy éppen valóban szórakoztató dolgokra használod, hanem rengeteg időt töltesz értelmetlenül bámulva a képernyőt. Mindenkinek más a személyes démonja, az applikációk, melyektől nem tudsz menekülni lehetnek mobiljátékok, de sokan a közösségi média hálójában akadnak fenn hosszú órákig. Ebben az esetben akkor lesz a legegyszerűbb megőrizni a fókuszod, ha teljesen kikapcsolod az értesítéseket a munkavégzés vagy akár a szabadidős tevékenységeid idejére. A digitális detoxot végezheted részlegesen is, ha például a munkád megköveteli, hogy egy bizonyos idősávban mindig elérhető legyél, csak a munkáddal nem összeegyeztethető alkalmazások értesítéseit tiltsd le, vagy legyél elérhető a laptopodon, ahol szigorúan nem nyitsz meg más weboldalakat.

Ne légy mindig elérhető!

Meg kell végre értetned magaddal, és ha szükséges a családoddal és a barátaiddal is, hogy nem kötelességed mindig elérhetőnek lenni. 

Ne érezd magad rosszul csak azért, mert időt szentelsz Önmagadra, és ezalatt kizárod a külvilágból érkező ingereket. Határozz meg magadnak minden nap néhány órát – vagy annyi időt amennyit maximálisan meg tudsz engedni magadnak -, amikor a szeretteid és a főnököd számára sem vagy elérhető. A pihenés rendkívül fontos a mentális és testi egészséged megőrzése érdekében, és senki nem kérheti rajtad számon, hogy az erre szánt idődet mivel töltöd.

Kövesd nyomon a screentimeod, vagy a képernyőn töltött idődet!

Általában észre sem vesszük, mennyire terheljük a szemünket a képernyő szüntelen vizslatásával, azonban nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, aminek következményeivel valóban rövidtávon is szembesülsz majd. Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy azoknak a tinédzsereknek, akik napi 7 órát töltenek különböző monitorok és érintőképernyők előtt más az agyi felépítésük, mint azoknak a kortársaiknak, akik limitálják a digitális tartalmak fogyasztását. Egyszerű a megoldás arra, hogy ne ragadj rögtön a telefonodhoz, miután csekkoltad a kollégád egyik emailét: ruházz be külön egy magán és egy munkatelefonrra, így a munka és a magánélet egyensúlyát is könnyen fenntarthatod! 

Ez volt az, ami az én életemet gyökeresen megváltoztatta. Sosem felejtem el a pillanatot, amikor az új telefonomat a kezemben tartottam a sok alkalmazás nélkül. Amikor nem dolgozom, vagy alkotó tevékenységet végzek, akkor csak ez a telefon van bekapcsolva, arra az esetre, ha a családomnak sürgősen szüksége lenne rám. Ezt a telefonszámot a szűk családomon kívül senki nem tudja, így amikor szeretnék magammal időt tölteni, vagy pihenek, akkor ezt a telefont hordom magamnál. Nagyon szuperül bevált, érdemes a mentális és lelki egészségért megtenni ezt a lépést!

Alakítsd ki a reggeli és esti rutinodat!

Csörög az ébresztő, felébredsz, átfordulsz a másik oldaladra, és már csekkolod is a hírfolyamod…Ismerős, ugye? Ennél rosszabbul nem is kezdhetnéd a napodat, hiszen nem csak a szemeidet kezded el már korán reggel terhelni, de már az agyadat is egy reaktív állapotba hozod, illetve Önmagaddal sem foglalkozol eleget, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megalapozz egy csodálatos napot. Alakítsd ki a reggeli rutinodat tudatosan! Miért? Mert az első 1 óra határozza meg az egész napodat és bizony jogod van a boldog mindennapokhoz! Ehhez azonban azonnali cselekedetekre van szükség! 

Miután felébredsz, legyen egy megszokott rituáléd, ami felkészít a napra. A meditáció egy tökéletes eszköz erre. Lefekvés előtt is hasonlóan kell tenned. Határozd meg Te, hogy milyen napot szeretnél és ne az határozza meg, hogy milyen üzenetet kapsz reggel!

Ez az egyik legfontosabb lépés, ha fokozatosan szeretnéd kipróbálni a digitális minimalizmust. 

Extra tipp: A Mindfulness Meditációk Mindennapra albumon megtalálod a Reggeli Rutin és az Esti Rutin meditációkat is.

Ha még nem próbáltad, kipróbálhatod az ingyenes meditációkkal is. Kezdd 21 nappal, és akkor meg fogsz lepődni az eredményen és nem is akarod majd abbahagyni.

Link a meditációs album ingyenes kipróbálásához:
https://kurzus.galikklara.com/courses/30-napig-ingyenes-mindfulness-meditaciok-mindennapra/Link a meditációs album megvásárláshoz:
https://kurzus.galikklara.com/courses/mindfulness-meditaciok-mindennapra-album/

Összefoglalva tehát a digitális minimalizmus engem megszabadított a közösségi média és a konstans elérhetőség láthatatlan láncaitól. Megtanultam, hogyan éljek át teljesen minden pillanatot, és idővel az általam kreált azonnali üzenetfogadási kötelezettségérzet miatti frusztrációm is teljesen megszűnt.

Remélem, a rohanó világban te is be tudod illeszteni ezeket a tippeket és ezáltal képes leszel megtapasztalni a csodálatos pillanatokat és egy sokkal nyugodtabb és örömteli állapotban élni az életed.

Csodálatos digitális-mentes napokat kívánok,

Klári

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts