Barion Pixel

Tanulj az én hibámból és ezeket vezesd be a mindennapjaidba!

Törődj önmagaddal!

Július az önszeretet hónapja, ezért nem is találhatnál ennél tökéletesebb alkalmat arra, hogy megtanuld mesterfokon űzni a self-care, vagyis az öngondoskodás művészetét. Az előző blogposztomban már bemutattam Neked néhány könnyen a napi rutinodba illeszthető tippet, ám most egy komolyabb témáról szeretnék beszélni: az étkezésről.

Az egészséges étkezéshez kapcsolódóan rengeteg személyes tapasztalatom van, ebből ered az első tanácsom is. Számomra életem egyik legsokkolóbb tapasztalata volt, mikor letöltöttem a Yazio alkalmazást, és elkezdtem vezetni a makrotápanyag bevitelem. Kiderült, hogy annak ellenére, hogy úgy gondoltam, hogy egészségesen eszem, már ebédig elfogyasztottam a teljes napi szénhidrát anyagom, és nagy mennyiségű zsírt fogyasztottam. Hiába edzettem heti 5-6 alkalommal, nem volt eredményes, mert az étkezésnek 70-80%-ban van szerepe! Sok ételre rá van írva, hogy egészséges, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez elég távol áll az igazságtól. Másfél évvel ezelőtt ezért teljesen megváltoztattam az életvitelem, amit azzal kezdtem, hogy megvizsgáltattam magam, és szakértőtől kértem tanácsot, hogy mi a számomra megfelelő étrend. Ezért osztom meg most a tapasztalataimat, hogy te a lehető legtöbb hibát elkerüld az étrended összeállításakor. 

A tested karbantartásának, az egészséged megőrzésének 2 báziseleme van: a táplálkozás és a sport. A testmozgás is egy kritikus tényező, ám most nem arra szeretnék koncentrálni, hogy mit csinálsz az edzéssel töltött napi 1 órában, hanem arra, hogy a nap többi 23 órájában mi kerül a tányérodra.

Az egészséges étkezés nem csak a fizikai faktorok miatt fontos. Ha elhanyagolod a tested, nem érzed jól magad a bőrödben az akár különböző mentális zavarokhoz is vezethet, ugyanis ha nem vagy képes Önmagad szeretetére az a kapcsolataidra, ezáltal az egész életedre nézve is komoly negatív következményeket von maga után.

Az életmódváltás egy hosszú folyamat, amely rengeteg tanulást és időt igényel. Nekem egy kedves barátom azt mondta, hogy 6 hónap minimum mire látszani fog az eredmény, ezért türelmesen, elvárások nélkül követtem az előírt étrendet és edzéstervet. Azonban nem kell rögtön a mély vízbe ugranod, hiszen a következő tanácsok megfogadásával már el is indulhatsz a hosszú, egészséges élet felé vezető úton. Mindennap tegyél apró kis lépéseket önmagadért, hidd el, hogy megéri. 

Vigyázz a szénhidráttal!

Ha túl sok szénhidrátot viszel be, annak sajnos nem csak esztétikai következményei lesznek. A túlzott szénhidrátbevitel és a hosszútávon ebből eredő kóros elhízásnak rengeteg egészségügyi kockázata van. Ilyenek például a szívbetegség, a rák és természetesen a cukorbetegség, amely egy halálos betegség, és az azt megelőző fázis, az inzulinrezisztencia. Az köztudott, hogy a legtöbb feldolgozott étel, a gyorséttermek kínálata, a kenyér, a tészta és az édességek tele vannak szénhidráttal. Lehet, hogy már elkezdted az egészséges életmódot, viszont mégis úgy érzed, hogy nem vagy képes a fogyásra, vagy esetleg elkezdtél hízni. Ennek az az oka, hogy nem jól osztod meg a makrotápanyagokat, hiszen rengeteg egészségesnek titulált étel tobzódik a szénhidrátban, ilyenek például: a zab, a banán, és az édesburgonya. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezeket az ételeket száműznöd kell az életedből, hiszen az emberi testnek szüksége van szénhidrátra: ezt égeti a tested ahhoz, hogy funkcionáljon. Korcsoportonként és nemenként különböző eltérésekkel, de neked is 225-325 gramm szénhidrátra van szükséged egy nap. Ha az egészségügyi állapotod nem követeli meg, vagy nem diétázol nem szükséges grammra pontosan követned a napi limitedet, de akkor is fontos edukálódnod a témában. Válassz egyet a rengeteg kalóriaszámláló applikáció közül, vezesd a kalória,- és szénhidrát beviteled néhány napig, majd a levont következtetések alapján tervezd meg az étrended!

Szedj vitaminokat!

A vitaminok nemcsak a téli, vagy a járvány időszakban fontosak, ám tény, hogy most kiemelt figyelmet kell fordítanod az elegendő napi bevitelre. Én a következő vitaminokat szedem az egészségem fenntartásáárt:

  1. C-vitamin

A C-vitamin valószínüleg a legismertebb vitamin, ami a kiemelkedő immunerősítő hatásának tudható be, de ez csupán egy a rengeteg pozitívum közül. A C-vitamin javítja az agyi funkcióidat, megvéd a krónikus betegségektől és fantasztikus hatással van a látásodra is.

  1. B-12 vitamin

A B-12 vitamin azért fontos tápanyag, mert kritikus szerepet játszik a vér,- és idegsejtjeid egészségének megőrzésében, de ez nem minden. Ha úgy érzed minden pihenés ellenéré is fáradt vagy, próbáld ki a B-12 vitamint, hiszen segít a vérszegénység megelőzésében, ami akár lehet a tüneteid okozója is.

  1. Magnézium

A magnézium fontos szerepet játszik az egészséged megőrzésében, hiszen nem elég, hogy az izmaidat és idegrendszered is támogatja, hanem segít energikussá is válnod, ami nemcsak a mindennapokban hasznos, hiszen egy edzés előtt is különösen jól jöhet. Az alacsony magnézium-szint rövid távon nem okoz tüneteket, de a krónikusan alacsony magnézium-szint növeli a magas vérnyomás, különböző szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

  1. Kollagén

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a szervezetben. A kötőszövetek fő alkotóeleme, vagyis megtalálható az ízületeidben, a börszövetedben és az izmaidban. A kollagén tehát segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében, de használhatod “szépségvitaminként” is, hiszen nem csak a bőrödet varázsolja ragyogová, a hajad és a körmeidet is erősíti. Ha szeretnél pár kilótól megszabadulni, a szép fogyás érdekében, mindenképp igyál vagy szedjél kollagént, mert így a bőröd sokkal szebb lesz.

Nekem ez a két tipp nagyon sokat segített nem csak a vágyott alakom elérésben, hanem a testi,- és mentális egészségem fenntartásában is. Mint már mondtam, az életmódváltás egy hosszú folyamat, amihez én a lehető legtöbb, és legjobb kapaszkodót szeretném biztosítani számodra, ezért a következő posztomban ismét 2 egyszerű, az életedbe könnyen bevezethető étkezési  tippel várlak.

Megosztás:

Facebook
Twitter
On Key

Related Posts

Elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót! A fenti e-mail címre kérem Gálik Klára Terézia tájékoztatóit és eDM-jeit (érdekességeket, újdonságokat, cikkeket, videókat, kedvezményes ajánlatokat).

Csaba

Eddigi életem legmélyebb pontján voltam, amikor 2017 októberében találkoztam Klárival.
Hálával tartozom masszőrömnek, aki ajánlotta nekem Klári Kapcsolatok programját. Most is hallom szavait: „annyira mélyen vagy, hogy innen már csak felfelé lehet menni. Menj el Klárihoz, de a csoportos programra, mert sokkal nagyobb ereje van, mint az egyéni kezelésnek. Neked most erre van szükséged. Itt szembenézhetsz önmagaddal és mindennel, ami ebbe az állapotba juttatott.”

Mit jelent a legmélyebb pont? Amikor nem úgy működnek a dolgok az életedben, ahogy szeretnéd. Amikor nem szereted magad. Amikor nem működik a párkapcsolatod. Amikor feszültség van a családodban és már a testvéreddel sem beszélsz. Amikor perelsz Istennel. Amikor nem akarsz élni. Amikor egyszerűen ki akarsz szállni.

Hallgatva a tanácsra, 2017 novemberben egy már folyamatban lévő programhoz csatlakozta. Egészen pontosan az utolsó három alkalmon vettem részt. Már az első alkalommal éreztem a deeksha erejét annak ellenére, hogy érzelmileg, lelkileg a mélyben voltam. A három alkalom után megszületett bennem a döntés, a következő sorozatot az elejétől a végéig megcsinálom. Ennek a technikának köszönhetően sikerült elengedni magam a programokon és nagyon mélyre menni a tudatomban. Megtaláltam az okokat, amikkel szembe kellett néznem.

A kapcsolatok programmal és a deeksha segítségével sikerült rendezni a kapcsolatomat szüleimmel. Két év után nem csak újra beszélünk a testvéremmel, hanem nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Már el tudom fogadni önmagamat olyannak, amilyen vagyok. Nagyon bensőséges kapcsolatom lett a Felettes Énemmel és persze Istennel. A párkapcsolatomat nem sikerült megmenteni. Nyolc és fél év után lezárásra került, ami nem volt könnyű lépés, de utólag úgy tűnik jó döntés volt. Azóta is mind a ketten járunk Klári egyéni és csoportos programjaira és a visszajelzések szerint látványos pozitív változásokon megyünk keresztül, aminek szívből örülök. Családtagok, barátok is észreveszik a változásokat. Örülnek, hogy „visszatért a régi Csaba.” Sokan nem is tudják az okát és azt sem, hogy már egy új Csaba tért vissza.

Köszönöm Klári őszinte szívvel és lélekkel végzett kitartó munkádat, azt a szeretetet, ami felőled árad. Boldog vagyok, hogy ismerhetlek. Míg élek, hálás leszek Neked.

Azt kell mondanom, hogy még soha sem éltem ennyire tudatosan, mint most. Nem ragadok bele az ego játékába. Inkább keresem, vizsgálom a történések okait és hagyom, hogy a szeretet és a hála áramoljon bennem, ill. rajtam keresztül.
A változás soha sem könnyű, de mindig egy határozott döntéssel kezdődik és tudatos, következetes lépésekkel folytatódik. Ha közben elengeded az elvárásaidat és hagyod, hogy megtörténjenek a dolgok, akkor most még elképzelhetetlen pozitív változások történnek majd az életedben, benned és a kapcsolataidban. Ha jó irányba haladsz, azt az Univerzum is jelzi feléd szinkron események, nem várt segítségek, új kapcsolatok, barátok, csodák által. Ezeket tapasztalatból mondom.

Gondolataimat egy Bruce Lee idézettel zárom, ami meghatározza mindennapjaimat:
„A tudás nem elég, alkalmazni kell. Akarni nem elég, tenni kell.”

Tégy Te is magadért, megéri!

Szeretettel: Csaba

Kati

“A szüleim válása után és az Apukám új családja, valamint a távolság és Apukám hozzáállása miatt 27 éven át nem volt semmilyen kapcsolatunk. A Kapcsolatok program Édesapa része olyan mély dolgokat hozott elő, és láttam teljesen más szemszögből láttam Őt. A program másnapján felhívtam, és nagyon megindító beszélgetésünk volt, másnap találkoztunk is. A korona helyzet nem segített a találkozásokban, de kb 2-3 hetente beszélünk, és kaptam egy apát. Nem volt és nem lesz tökéletes, az idős kora miatt már máshogy emlékezik dolgokra, viszont a programoknak köszönhetően máshogy látom Őt, nem az igazság számít, hanem a szeretet és a kapcsolódás. Számomra nagyon megrendítő volt, hogy életemben először felköszöntött, s noha valójában pár napot tévedett, mégis úgy éreztem, a szándéka a lényeg, nem az, hogy nem tudta pontosan mikor is van a születésnapom. Nagyon hálás vagyok Klárinak azért, hogy ezt megélhettem, mert tudat alatt mindig is nagyon hiányzott az Apukám, és nagyon féltem attól, hogy sosem fogok tudni vele beszélni, mert nem szeret. Rá kellett jöjjek arra, hogy a saját szintjén Ő ennyire képes, és csak abból és annyit lehet adni, ami rendelkezésre áll. Vagyis nem hibáztatom többé, hanem örülök annak, ami van. Köszönöm! Kati”

Dóri

“Kedves Klári! Gyakran mondod a program alatt, hogy örülsz a visszajelzéseinknek. Én régóta készülök neked írni, csak valahogy sosem jutottam oda. Ha kérdezik a haverok, hogy milyen oldás lesz megint? Én csak úgy szoktalak emlegetni – vagy esetleg téged másoknak ajánlani, hogy „a Klári, tudod, aki megmentette az életemet.” Mert szó szerint így volt. 

Mikor Pali (nálad segítő) ajánlotta, hogy nézzem meg a Kapcsolatok-at, mert jó lesz nekem, az ágyból se nagyon tudtam felkelni, lelkileg olyan rosszul voltam. Napokig senkinek nem vettem fel a telefont és hosszú órákat töltöttem sírással. Éppen túl voltam egy párkapcsolati krízisen akkor…  Az oldás után egyébként még rosszabbul lettem! 🙂 De csak 1 napig. Elkezdett valahogy bennem dolgozni az egész, utána jöttek a következő időpontok és egyre könnyebb és könnyebb lettem. Egyre mélyebbre mentem magamban, egyre több mindent láttam át és láttam másként. Elkezdtek a dolgok másként hatni rám és éreztem magamon, hogy teljesen megújult körülöttem minden. Vagyis valójában én újultam meg ezért talán valahol mindent úgy tükrözök vissza magamnak. Amit még hozzátennék, hogy a programok erejéből még az sem vesz el, hogy most csak online mennek. Ugyanolyan erősek és fantasztikusak! Csekély szó a „köszönöm” de azért köszönöm a sok mindent, amit tőled kaptam, kaptunk. Sok sikert továbbra is. Jah és bármit felhasználhatsz természetesen az írásból visszajelzésként. Szeretettel: Dóri”